Harstad Brygge Borettslag
Hamnneset, 9404 Harstad, Norge

Harstad Brygge består av 81 leiligheter og ble ferdigstilt i 2007. Oppvarming og varmtvannsproduksjon er basert på elektrisk energitilskudd. Det er nok et stort tiltak å endre måten oppvarming foregår på, men ettersom de 14 år gamle beredertankene "takket for seg" fikk Polar Energi gleden av å modernisere produksjonen av varmt forbruksvann til bygningsmassen.

Energiforbruk i forbindelse med varmtvannsproduksjon er et område som generelt sette har et stort forbedringspotensiale, spesielt i leilighetsbygg av denne typen. 

Tappevannsvarmepumpen som er installert hos Harstad Brygge, og systemløsningen med kjølemedie R32, er meget konkurransedyktig i markedet både hva gjelder pris og ytelse. Systemløsningen er i direkte konkurranse med Co2 tappevannsvarmepumper fra andre leverandører. Etter det vi forstår har Co2 systemløsninger utfordringer med ustabil returtemperatur, og det er kanskje en del av forklaringen på en økende ordreinngang av tappevannsvarmepumper til Polar Energi.

Ferdig:
Oktober 2021

Prosjektert årsvarmefaktor (SCOP):
4.1

Utedeler:
Panasonic U-250PZH2E8

Byggmasse:
Boligblokk, 9.500 m2, 81 leiligheter

Kapasitet forbruksvann:
28 kW/1466 liter @ 70°C

Innedeler:
2 x VP750L-DHW

Dekningsgrad varmepumpe:
70 % (varmtvannsproduksjon)

Type systemløsning:
Tappevannsvarmepumpe

systemskisse_2.JPG
Parkeringsanlegg.jpeg
Utedel_2.jpeg

Utedelen med kompressorenheten er plassert inne i garasjeanlegget. Her blir det aldri vinter, ettersom garasjeanlegget alltid holder over 5 plussgrader °C. Sammenlignet med en plassering utendørs gir dette naturlig nok meget gode driftsforhold og optimal energieffektivitet med positive utslag på strømregningen. På vinterstid drar bilparken med seg snø og is inn i garasjeanlegget. Som en bonus vil da kompressorenheten i tillegg til varmtvannsproduksjon også fungere fint som en avfukter i parkeringsanlegget.

Dette er rett og slett en smart og energieffektiv systemløsning!

Utedel_1.jpeg
Utedel_3.jpeg

Inne i teknisk rom består tappevannsvarmepumpen av 2 stk VP 750L-DHW energitanker som er kjøleteknisk paralellkoblet til utedelen. Her produserer energitankene 1466 liter med tappevann på 70 – 80 °C som "mates" over i en 1000L spisslastbereder.

Energitankene som er levert har en garanti på 10 år og forventet levetid på + 30 år.

Teknisk_rom_5.jpeg
Teknisk_rom_7.jpeg