Tine Meierier
5705 Voss, Norge
Polar Energi har levert en "luft til vann" varmepumpe som varmesentral til det nye sykehjemmet i Hamnvik.
Den nye varmesentralen yter 120 kW yter vannbåren varme til gulv, radiatorer og ventilasjon.
Ferdig:
August 2020
Dekningsgrad varmepumpe:
N/A
Kapasitet vannbåren varme:
120 kW
Type systemløsning:
luft til vann varmesentral
Byggmasse:
Produksjon meieriprodukter
Prosjektert årsvarmefaktor (SCOP):
N/A
Kapasitet forbruksvann:
60 kW/ 760 liter @ 80°C
Utedeler:
2 x Panasonic U-18ME2E8
Dimensjonerende utetemp. (DUT):
minus 15°C
Dimensjonerende vanntemp:
45/35°C
Kapasitet vannbåren kjøling:
N/A
Innedeler:
2 x VP380/440L
_logo_svg.png)



Ibestad Sykehjem er lokalisert i Hamnvik, Ibestad Kommune.



Utedel og kompressorenhet i dette prosjektet er 2 x Panasonic U-18ME2E8. Polar Energi benytter ofte denne typen utedel på de fleste nærings- og industriprosjekter. Enheten er i en helt egen klasse i denne størrelsen. Hver enhet har 2 stk inverter-styrte kompressorer innebygd. Strømtrekket i startøyeblikket er kun 2 amp. De positive følgende av dette ligger i dimensjoneringen av det elektriske anlegget, og ikke minst at enheten ikke påvirker "toppene" i strømforbruket nå som effektbaserte tariffer innføres av lokal strøm leverandør (de fleste konkurrenter tilbyr utedeler med tilsvarende ytelse som drar over 100 amp i startstrøm).
Et byggverk rundt utedelen utføres med enkle grep. Et slikt byggverket kan også lydisoleres om ønskelig, og vil kunne dempe "lydbildet" fra kompressorenheten til godt under kravene i Norsk Standard 8175 (under 35 db mellom 23:00 og 07:00).



I teknisk rom finner vi "Modul" nr 1 som består av 2 stk VP 380/440L energitanker til som er den primære energikilden til vannbåren varme og varmt forbruksvann til sykehjemmet. "Modul" nr 2 består av 2 stk VP 380L som gir ytterligere varmekapasitet til sykehjemmet ved behov. Elkjelen er installert kun som back-up til varmepumpen og har ikke vært aktiv siden varmepumpesystemet ble igangkjørt. Varmepumpesystemet leverer alene 100 % av energibehovet til bygningsmassen selv på de kaldeste dagene.